’ATA TOHUMLARI’ KORUMA ALTINA ALINDI.

Geçtiğimiz yıl vatandaşların bağışladıkları yerel tohumlarla yola çıkan Honaz Belediyesi, Yerel Tohum Merkezi’ndeki döküm kayıtlarındaki yerel tohum çeşit sayısını 230’a çıktı. Vatandaşlar tarafından merkeze bağışlanan yerel tohumlar önce merkezdeki laboratuvarda hastalıklı veya zararlı olup olmadığının testi yapılıyor. Sağlıklı tohumlar merkezde çoğaltılıyor. Merkezi ziyaret eden Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, ata tohumlarını fideye, ardından da ürüne dönüştüreceklerini belirtti. Başkan Kepenek; “Ata tohumlarını biriktirdiğimiz, fideye dönüştürdüğümüz bir merkezimiz. Bu merkezi kurma hayalimiz 6-7 yıl önce başlamıştı. Bugün bu noktaya getirdik. Bu hayali önce yazıya döktük, fikir oluştu, filizlendi. Fikir, kuluçka dönemini geçirdi. Bugün artık ete kemiğe büründü. Burada 213 tane ata tohumuz var burada. 213 farklı tür demek” dedi.
“HAYALİMİ HAYATA GEÇİRDİĞİM İÇİN ÇOK GURURLUYUM”
Tohum sektörünün İsrail’in elinde olduğunun altını çizen Başkan Kepenek; “Bizim bu durumdan acil kurtulmamız gerekiyor. Çocuklarımıza genetiği oynanmış gıdalar yediriyoruz. Tohum merkezimizdeki tohumların hiçbirinin genetiği ile oynama yok. Yüzyıllardan beri bugüne kadar süzülen, sofrada yediğimiz domatesin çekirdeğini tekrar kurutup toprağa attığımızda, bizim önümüze genetiği ile oynanmamış domates olarak geliyor. Bu çalışmayı, hayali hayata geçirdiğim için çok gururluyum. En büyük hayallerimden biriydi; çocuklarımıza ata tohumu ürünler yedirmek. Bizim büyük görevlerimiz, sorumluluklarımız var. Nesiller yok olup gidiyor. Hem türler yok oluyor, insan neslimizde kanser gibi bir illetten yok olma noktasına geldi. Fideye dönüştürdüğümüz tohumları vatandaşlarımızla buluşturacağız. Fideyi veriyoruz ama yılsonu tohumların bir kısmını geri alma sözü alacağız” diye konuştu.
“BİZ BU İŞİ ARTIK PROFESYONEL HALDE YAPIYORUZ”
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Tohum Merkezi Birimi ile işbirliği halinde olduklarını söyleyen Başkan Kepenek; “Onlar buraya geliyor, biz oraya gidiyoruz. İzmir Seferihisar İlçesi ile birlikte çalışıyoruz. İlk eğitimimizi, Seferihisar İlçesi’nde yaptık. Biz bu işi artık profesyonel halde yapıyoruz. Artık kendimiz öğrendiğimiz gibi öğretmeye de başladık. Tohumları fideye dönüştürüp, ardından ürüne dönüştüreceğiz. Çiftçilere yön vereceğiz. Kaç dekardan ne kadar ürün elde edileceği hakkında eğitimler veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Benim hayallerimden biri de kişi başına 25 bin dolar gelir elde edilen Honaz olmasını sağlamak. Bunun için her yoldan her yönden projeler geliştiriyoruz. İnsanların hayatına dokunmaya çalışıyoruz. Sosyal hayatlarına, üretim biçimlerine dokunmaya çalışıyoruz. Sanayicilerle, çiftçilerle bir araya geliyoruz. Deyim yerindeyse Honaz’da nefes alan herkesle bir şekilde onları belediye ile buluşturup, hizmetlerimizi en verimli düzeye nasıl gelir düşüncesi içerisindeyiz. Bu hayaller ve mutluluklar insana biraz daha çalışma hissi veriyor” şeklinde konuştu.
“SERAMIZ HEM AÇIK HEM DE KAPALI ALANDAN OLUŞUYOR”
Merkezle eşzamanlı olarak seranın yapımına da başlandı. Yerel tohumların ekileceği ve elde edilen fidelerin sergileneceği seranın çiftçilere örnek olmasını istediklerini belirten Başkan Kepenek; “10 gün çerisinde ata tohumlarını fideye dönüştüreceğimiz serayı bitirmeyi hedefliyoruz. Bir bölümünde fide, bir bölümünde de ürün yetiştireceğiz. Seramız hem açık hem de kapalı alandan oluşuyor. Biz çiftçiye farklı modelleri kurgulayıp, örnek almasını sağlayacağız. Kilo başına, birim başına, metrekare başına bu diyerek, daha fazla çeşitten ürün almasını sağlayacağız. Maliyetleri, verimlilik miktarları hakkında bu sera hem bizim hem de çiftçilerimiz için örnek teşkil edecek. Aslında burada kısaca deneysel bir çalışma yapıyoruz. Ben akademisyen olduğum için deneysel çalışmalara önem veriyorum. En verimli olanını halkımızla buluşturmak istiyorum. Çünkü vatandaşın deneme-yanılma yöntemini uygulayacak ekonomisi, zamanı ve sabrı yok artık. Biran önce çiftçiye doğru yöntemi göstermemiz gerekiyor. Endüstriyel tarımın hayatımızın merkezine oturduğu dönemde, bu verimli Honaz Ovası’nın endüstriyel tarıma geçiş sürecini belediye öncülüğünde gerçekleştirmek istiyoruz. Ailelerin mutlu, çocuklarının geleceğini koruyan, sağlığını düşünen bir Honaz İlçesi inşa etmek istiyoruz. Sağlıkları için en kaliteli, en verimli ürünleri tüketmelerini istiyoruz. Biz bir ışık yakmak istiyoruz. Bu ışığın ardından gelen çiftçilerin olmasını istiyoruz. Üreticilerin de daha mutlu ailelere kavuşmasını, ayrıca daha fazla kazanmalarını, maddi açıdan daha rahat etmelerini istiyoruz” dedi.

 


....::| Bu içeriğe bağlı resimler |::....

Ata Tohum Fide Üretim AlanıAta Tohum Fide Üretim AlanıAta Tohum Fide Üretim AlanıAta Tohum Fide Üretim AlanıAta Tohum Fide Üretim Alanı