Honaz Belediyesi Resmi Web Sayfasi
header image

Emirazizli

Takvim
Kasým 2024
PSCPCCtP
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Birimlerden Haberler
    Birimlere ait haber bulunamadı

Birimler

Fotoğraf Galerisi
29_Ekim_Cumhuriyet_Bayrami__1967_[240613134444].jpg

Honaz Nostalji 2

DSC05856.JPG

Kış Mevsiminde Honaz

Hukumet_Konagi.jpg

Hükümet Konağı

DSC01934.JPG

Pınarbaşı

DSC01940.JPG

Pınarbaşı Göz

Ataturk_ilk_ogretim_okulu.jpg

Atatürk İlk Öğretim okulu

_MG_9930.JPG

PAÜ HMYO Mezuniyet Töreni

DSC05821.JPG

Kış Mevsiminde Honaz

Kiraz_Guzeli.jpg

Kiraz Güzeli

Ayakkabici_omer_Tavsan_evi.JPG

Ayakkabıcı Ömer Tavşan Evi


Veri Yok

Emirazizli

Emirazizli 

Emirazizli, Denizli’ye 16 km, Honaz’a 4 km uzaklıktadır. Nüfusu 368’dir.1077 yılında Denizli ile birlikte, bu mahalle de Türklerin eline geçmiştir. 1097 yılında Bizans komutanı Dukos tarafından, Honaz Bölgesi Türklerinden alındı. Bizanslılar, burada kısa bir süre hüküm sürdü. 1. Haçlı Seferinden sonra 1102’de 1. Kılıçarslan buraları tekrar aldı. 1185 Mangaphas adlı bir rum buralara saldırdı yağmaladı. Anadolu Selçuklu döneminden sonra, beylikler döneminde Germiyan Beyliği’ne bağlı olarak bulunan İnanç Beyliği’nin elindeydi. 1391 yılında Yıldırım Beyazıt zamanında, Denizli ve Emirazizli Osmanlılar’ın eline geçti. 1354 yılında büyük bir deprem yaşandı. 1876 yılında Meşrutiyet’in ilanıyla Denizli Aydın vilayetine bağlandı. Emirazizli Köyü de Honaz Bucağı’na bağlı idi.
      Mahallenin adı; Emir ve Aziz adında evli çiftten geldiği rivayet edilmektedir. Köyde yaklaşık 250 yıllık tarihi bir çınar bulunmaktadır. Kuruluş olarak Honaz ile aynı tarihte olan Emirazizli’de eski döneme ait bir kümbet bulunmaktadır. Başlıca geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Genel olarak büyükbaş hayvancılık yaygındır. Domates geçen yıllarda yıllarda yurtdışına ihraç edilirken günümüzde sadece iç piyasaya satılmaktadır. Bunun yanında biber, patlıcan, lahana, ıspanak gibi sebzeler yetiştirilir. Sulama olanağı olduğu için,  toprakları oldukça verimlidir. Kiraz, en önemli ihraç ürünüdür. Bağcılık yaygındır. Mahallede yaşayanların bir bölümü, tekstil fabrikalarında ve mermer fabrikalarında çalışmaktadırlar. Emirazizli civarında yer alan ve antik çağda işletildiği belirlenen traverten ocakları da yeniden üretime açılmaya başlanmıştır.  Bu havzada 2 Ocak üretim yapmaktadır. Mahalle civarındaki bu traverten havzası, ilçemizin 2. önemli traverten havzasıdır.
      İlçemizin 2. traverten havzası olan Emirazizli civarında, yıl içinde yaklaşık 10.000 M3 satılabilir blok mermer ( traverten ) üretimi yapmaktadır. İlde 4., ilçede 2. olan traverten havzası Emirazizli’de çıkarılarak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda işlenir. Köyde Kazanpınarı adı verilen kaynak su bulunmaktadır. Pınarkent, Kocadere, Akhan, Sığma’da içme suyu olarak kullanılmaktadır. Pınar başında bulunan suyun ¼ sulamada kullanılmaktadır. Köyde okuma-yazma oranı %100 yakındır. Öğrenciler, Honaz Adil Akan İ.Ö.O taşımalı olarak gitmektedir. Lise öğrencilerinin büyük bir bölümü Organize Tekstil Meslek Lisesi’nde öğrenim görmektedirler. Ayrıca mahallede yükseköğrenime devam eden öğrencilerde bulunmaktadır. Kazım Çetinkaya Ege Üniversitesi çocuk doktorudur ve Emirazizli’dir.
      Ulaşım sıkıntısı yaşanmamaktadır. Mahalleye ait kooperatif, günde 5 kez Çağlayan Bölgesine ve Denizli’ye seferler düzenlemektedir. Şakşuka (patlıcan közlemesi ), bakla haşlaması mahallenin en ünlü yemeklerindendir. Düğünler iki gün sürer. Bayramlarda ve özel günlerde ekmek ya da pişi dağıtılır. Mahallede akşamları; evden süt çıkarılmaz. Çıkarılması gerekiyor ise de ineğe nazar değmemesi için süte, ekmek parçası ya da kömür parçası konulur.   
 
Emirazizli
 
Emirazizli
 
Emirazizli
 
Emirazizli


....::| Bu içeriğe bağlı resimler |::....

EmirazizliEmirazizliEmirazizliEmirazizli